Een grote vriend in huis

De hond wordt gezien als de ideale kameraad van de mens. Misschien willen jullie voor het nieuwe jaar ook wel een huisdier nemen. Wellicht hebben jullie al een ras uitgekozen en wordt het een groot beest. Als je overweegt om een grote hond te nemen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blog vertel ik je daar meer over. Lees je mee?

Waar woon je?

Het is logisch dat een grote hond meer ruimte nodig heeft dan een kleine hond. Maar dan moet je daar wel de ruimte voor hebben. Bedenk je dat bij een grote hond, alles groter is. Niet alleen de hond zelf, maar ook de spullen zijn groter. Je hond heeft een groter kussen en een grotere voerbak nodig, maar denk bijvoorbeeld aan een hondenbench XXL. Een grote hond heeft dat na de puppytijd al snel nodig, want ze groeien als kool, en dat moet wel in de ruimte passen.

Wat kost dat?

In principe hoeft een grote hond niet meer te kosten dan een klein exemplaar. Als het om de initiële aanschaf gaat ten minste. Natuurlijk kost een rashond meer dan een hond uit het asiel maar dat is niet zo gek. Let er wel op dat een grote hond meer nodig heeft, meer voer en medicijnen bijvoorbeeld.

Tijd voor je diertje

Ieder huisdier heeft tijd en aandacht nodig. Ongeacht het ras en de leeftijd van de hond, om nog maar te zwijgen over de grootte. Maar een grote hond heeft ietsje meer tijd nodig. Deze heeft namelijk meer beweging nodig dan een kleine hond. Een wandeling duurt dus langer. Maar je kan je hondje ook trainen om mee te rennen aan de fiets, zo kan deze ook zijn energie kwijt. Daarna kan hij in de grote hondenbench uitrusten.

Aan de bak

En training is zeker iets wat moet gebeuren. Zelfs als je een ervaren hondenopvoeder bent. De training is er namelijk niet alleen zodat je jouw hond allerlei trucs en commando’s kan aanleren, zodat hij naar je luistert wanneer jij dat wilt. De training is er ook zodat je hondje leert omgaan met andere honden die ook aanwezig zullen zijn tijdens de training. Hij leert dan op jou te focussen en dat niet alleen, want hij kan daar ook spelen met andere honden en wordt daarin dan begeleidt. Het is dus ook een stukje socialisatie. En dat is heel belangrijk als je geen schuwe of agressieve hond wilt.

Als je rekening houdt met deze overwegingen, zal je vast een fijn plekje en een fijn leven kunnen bieden aan een trouwe metgezel.